
Rokokoo on tyylisuuntaus, joka alkoi kukoistamaan Ranskassa 1700-luvulla. Se syntyi Aurinkokuninkaan kuoltua, kun silloiseen malliin haluttiin muutosta. Siinä onnistuttiin, sillä rokokoo muutti taidetta sekä pukeutumista todella paljon. Arkkitehtuuriin sillä ei niin suurta vaikutusta ollut, mutta kodin sisustamiseen kylläkin.
Ominaista tälle tyylisuunnalle on kauneus, eloisuus, pehmeys, kevyt väripaletti sekä tietyllä tapaa jopa leikkisyys. Tyylisuunta on täysin vastakohta edelliselle suuntaukselle, eli Barokille. Rokokoo sopii tänäkin päivänä suomalaisiin koteihin. Aikoinaan se ei noussut suureen suosioon Suomessa, mutta nyt sille on hyvä aika. Rokokoolla kodista saa erittäin kauniin ja naisellisen, vaikka se sopii myös poikamiehille.
Mitä Rokokoo tarkoittaa?
Rokokoo on tyylisuuntaus 1700-luvulta, joka sai alkunsa Ranskan hovista. Ennen tätä tyylisuuntaa oli Barokki, joka on täysi vastakohta Rokokoolle. Jos barokissa haettiin suuruutta sekä draamaa, rokokoossa pääfokus on kauneudessa. Pääasiallisesti tämä tyylisuunta näkyy juurikin sisustuksessa ja huonekaluissa. Sen vaikutukset yltävät kuitenkin muillekin aloille, joista kerromme lisää hetken päästä.
Rokokoon syntyminen
Rokokoon alkuvaihe oli vuosien 1715-30 välissä, ja se alkoi heti Aurinkokuningas Ludvig XIV:n menehtymisen jälkeen. Aurinkokuninkaan aikana tyylisuuntana oli Barokki, joka on hallitseva, mahtaileva sekä suorastaan pröystäilevä. Kun Ranskan silloinen kuningas kuoli, alkoi Rokokoon tyylisuuntaus valtaamaan maata.
Ranskasta tyylisuuntaus levisi nopeasti Italiaan sekä Iso-Britanniaan. Sieltä levittäytyminen jatkui muualle Eurooppaan sekä Amerikkaan. Ranskalaista rokokoota ei Suomessa koskaan juurikaan käytetty, mutta Ruotsissa se oli todella suosittua 1700-luvun puolessa välissä.
Rokokoo erilaisilla taiteenaloilla
Vaikka rokokoon vaikutukset ovat pääasiassa sisustuksessa, vaikutti se aikoinaan monella muullakin taiteenalalla. Kerromme niistä lisää seuraavaksi.
Arkkitehtuuri ja sisustaminen
Arkkitehtuurissa rokokoon merkitys on loppupeleissä aika vähäinen. Se näkyi pääasiassa Ranskan hovissa, sekä yksikerroksisien talojen kasvussa. Vaikka arkkitehtuurissa suuntaus ei vaikuttanut, sisustaminen koki valtavia uudistuksia. Pääpointtina oli sirous sekä pehmeät muodot, jotka erosivat valtavasti edellisistä tyylisuunnista.
Kuvanveistot ja maalaustaide
Rokokoon idea, eli kauneus näkyi juurikin maalauksissa. Maalaukset olivat tuohon aikaan kauniita, jopa hieman eroottisia. Maalauksissa oli usein fiktiivisiä hahmoja, ja suurin idea oli elämänilo sekä seksuaalinen lataus kauneuteen. Yleensä muotokuvat tehtiin pääasiassa naisista, harvoin miehistä.
Yksi tunnetuimmista taidemaalareista oli Antoine Watteau. Hän käytti paljon öljyvärejä, kuin myös pastellivärit nostivat suosiotaan. Rokokoo oli siinä mielessä tärkeä aika maalaustaiteelle, koska sen ansiosta myös Pohjoismaissa taide nosti näkyvyyttä.
Musiikki
Musiikin suhteen rokokoo ei hirveästi vaikuttanut. Se tunnetaan enemmän sosiaalis-kulttuurisista vaikutuksista, ei niinkään musikaalisista. Ominaista oli soittimien niukka käyttäminen, joka eroaa edellisestä tyylisuunnasta paljon. Rokokoolla ei kuitenkaan ole musikaalisesti kovinkaan suurta osaa historiassa.
Veistokset
Veistokset olivat yleensä aika pieniä, ja ne tehtiin posliinista. Veistokset olivat ihmishahmoja, pääosin naisia. Veistokset olivat usein rauhallisessa tai levollisessa asennossa, toisin kuin Barokin aikana.
Pukeutumistyylit
Rokokoo vaikutti pukeutumiseen ja muotiin yllättävän paljon. Etenkin Ranskassa ja Englannissa muotiteollisuus oli kovassa nosteessa. Naisilla pukeutumiseen kuului korsetit ja tiukat yläosat, sekä koristeelliset hameet. Hameet olivat jopa 3 metriä leveitä, eli ne olivat todella isoja sekä koristeellisia. Rokokoon aikana sekä naiset että miehet käyttivät paljon peruukkeja. Ne olivat suosiossa etenkin aikakauden loppupuoliskolla.
Rokokoo tyylisuuntana sisustuksessa
Rokokoo on erinomainen valinta niille, joilla on vaativa maku sisustuksen suhteen. Usein tyylisuunta on ylellinen, nuhteeton sekä kaunis. Luvassa on esteettinen kokemus, mikä antaa katsojalle varmasti nautintoa. Ominaispiirteitä Rokokoolle on muun muassa hento väripaletti, symmetrisyys, koristeellisuus, ylellisyys ja yksityiskohdat. Muodot ja kuviot ovat pehmeitä, eikä niillä haeta suuria tunteita tai draamaa.
Jos mietitään tyylisuuntaa eri huoneissa, esimerkiksi makuuhuoneessa sänky on aina huoneen keskipiste. Kauniit tekstiilit, kuten päiväpeitto ja tyynyt luovat visuaalisesti esteettisen vaikutelman. Makuuhuoneeseen voi lisätä myös pehmeitä tuoleja sekä raheja.
Keittiössä keskipisteenä on ruokailuryhmä. Pöytä on yleensä suuri, ja siinä on kaiverruksia sekä kaunis pöytäliina. Tuolit ovat korkeilla selkänojilla, mutta pehmeillä istuimilla. Muita sisustuselementtejä kodissa on esimerkiksi kauniit verhot, lattialamput, matot, maalaukset sekä koristeelliset pelit.
Sopiiko rokokoo suomalaisiin koteihin?
Kyllä, rokokoo on omiaan suomalaisiin koteihin! Se on hyvä valinta etenkin naisille, mutta sopii se perheille sekä miehillekin. Rokokoo on hyvä valinta kodin sisustamiseen muun muassa näiden asioiden ansiosta:
- Sirous ja kauneus
- Maltillinen väripaletti
- Ei vaadi suurta asuntoa
- Pehmeät muodot
- Mukavuus ja käytännöllisyys
Siinä muutama asia, jonka ansiosta tämä tyylisuuntaus kannattaa valita. Valtaosa suomalaisista asuu yksin, joten sirot huonekalut ovat hyvä valinta. Muiltakin osin sirous sekä kauneus saavat kodin näyttämään esteettisesti hyvältä!