
Nykyaikana omaa kotia voi sisustaa kuten itse haluaa. Usein suomalaiset luottavat moderniin ja virtaviivaiseen tyyliin – värimaailma on valkoista, harmaata ja mustaa. Se on nykyaikaa. Se ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto. Käymme tässä artikkelissa lävitse renessanssia tyylisuuntana huonekaluissa ja sisustuksessa.
Ominaista tälle tyylisuunnalle on visuaaliset yksityiskohdat. Väripaletti on kirkas, ja sieltä yleensä löytyy mm. violettia, keltaista sekä sinistä. Renessanssi on erinomainen tyylisuunta kotiin, jos haluat väriä sekä kauniita ja koristeellisia huonekaluja. Jos aihe kiinnostaa, lue alla oleva tietopaketti lävitse!
Mitä Renessanssi tarkoittaa?
Renessanssi on eräänlainen murrosaika, kun siirryttiin keskiajalta uuteen aikaan. Suomeksi sana renessanssi tarkoittaakin vapaasti käännettynä “uudelleen syntymistä”. Jos mietitään tämän tyylisuunnan ajanjaksoa, painottuu se pääosin 1400-luvulle. Renessanssissa on tosin monia eri muotoja, mutta suurimmat asiat tapahtuivat tuohon aikaan.
Jos renessanssia mietitään taiteessa, ulottuu se aina 1500-luvulle saakka. Riippuen puhutaanko taiteesta, aatteesta vai kulttuurista, ajanjakso voi hieman muuttua. Tässä artikkelissa puhumme nimenomaan taiteesta – se näkyy nykyäänkin suomalaisten tavassa sisustaa asuntoja.
Renessanssin syntyminen
Tiettävästi renessanssi on lähtöisin Italiasta, mutta sen tarkkaa syntyperää on hankala sanoa. Yksi spekulaatio on, että italialainen mahtisuku “Medici” olisi laittanut tämän tyylisuunnan liikkeelle. Suku tuki mm. taidetta, mikä on antanut hyvän perustan taiteen ja kulttuurin kehitykseen. Osa kuitenkin ajoittaa renessanssin alkamisen 1410 vuoden paikkeille, eli ennen tuon mahtisuvun valta-aikaa.
Toinen syy renessanssin syntymiselle uskotaan olevan ns. “suurmiesteoria”. Brunelleschi, Donatello sekä Michelangelo olivat sen aikaisia neroja. Heidän uskotaan vaikuttaneen uuden tyylisuunnan syntymiseen. Kolmas teoria on, että renessanssi sai alkunsa Italiaan muuttaneista pakolaisista. Pakolaiset olivat pääasiassa Itä-Roomasta, jossa oli siihen aikaan jopa kolmen eri kulttuurin rikkaudet (kreikkalainen, roomalainen sekä kristillinen).
Teorioita on monia muitakin. Se mikä on oikea, riippunee kysyjästä ja kuuntelijasta. Sen minkä tiedämme, on renessanssin sijoittuvat pääosin 1400-luvulle.
Antiikin ihannointi
Antiikin, taiteen, kuvataiteen ja visuaalisuuden ihannointi kuuluu renessanssiin. Myös kirjallisuus liitetään vahvasti tähän tyylisuuntaan. Sen takia renessanssia pidetään nykyäänkin innoittajana sisustuksessa sekä taiteessa. Käymme seuraavaksi asiaa lävitse tältä kantilta katsottuna.
Renessanssi tyylisuuntana sisustuksessa
Renessanssi tyylisuuntana perustuu yksityiskohtiin. Kauneus korostuu kaiverruksissa, koristeellisissa kuvioissa, arkkitehtuurissa, kultaisissa yksityiskohdissa, maalauksissa sekä mosaiikissa. Ominaisia asioita tälle tyylisuunnalle on pehmeät tyynyt, hedelmät maalauksissa sekä sametti. Mosaiikissa käytetään yleensä jalokiviä, norsunluuta sekä eebenpuuta. Värisävyt painottuvat usein lilaan, siniseen, keltaiseen ja ruskeaan.
Nykyään renessanssin tyylisuuntaisia huonekaluja löytyy suhteellisen helposti Suomesta, mutta ne on tietysti tuotu Italiasta, Belgiasta sekä muualta Euroopasta. Yksittäiset esineet ovat sitten harvinaisempia – ne on varastoitu visusti museoon. Esimerkiksi tunnettujen henkilöiden tekemät maalaukset ovat arvokasta taidetta, ja osa maailmanhistoriaa. Huomionarvoinen asia on, että renessanssi ei ole sama asia kuin renessanssityylinen sisustus!
Suomesta löytyy useita antiikki myymälöitä, joista tämän tyylisuunnan huonekaluja voi jokainen hankkia omaan kotiinsa. Suurin osa tarjonnasta on Uudellamaalla, koska siellä rakennukset voivat olla todella vanhoja. Sisustus on sen mukaista. Renessanssin aikaisia huonekaluja löytyy toki muualtakin, kuten Itä-Suomesta.
Renessanssin merkittävimmät henkilöt
Tähän loppuun on hyvä käydä lävitse renessanssin merkittäviä henkilöitä. Seuraavat henkilöt ovat merkittävästi vaikuttaneet taiteeseen sekä sen aikaiseen tyylisuuntaukseen – kuten maalausten, näytelmien sekä kuvataiteen avulla.
Tässä muutama merkittävä henkilö renessanssista:
- Mikael Agrikola: Jokainen kouluja käynyt tunnistaa tämän miehen. Agrikola on suomen kirjakielen isä. Hän oli uskonpuhdistaja sekä Turun piispa, joka vaikutti Suomessa 1500-luvun alkupuolella. Renessanssi saapui Suomeen, kuten myös muihin Pohjoismaihin paljon Keski-Eurooppaa perässä.
- Michelangelo: Italialainen renessanssiajan yleisnero, suorastaan moniosaaja. Mies oli taidemaalari, arkkitehti, kuvanveistäjä sekä runoilija. Michelangelo vaikutti pääasiassa 1500-luvun puolessa välissä. Taitelijan suurimpia töitä on esimerkiksi Daavid-patsas Firenzessä, Italiassa.
- Leonardo da Vinci: Jos Michelangelo oli yleisnero, pistää Leonardo Da Vinci moninkerroin paremmaksi. Tämä italialainen mies oli mm. tieteilijä, keksijä, taidemaalari, muusikko, arkkitehti, kirjailija, matemaatikko sekä insinööri. Tämä nero vaikutti 1400 ja 1500-luvulla. Tunnetuin työ on jokaisen tuntema Mona Lisa.
- William Shakespeare: Englantilainen Shakespeare vaikutti kirjailijana sekä runoilijana 1500 ja 1600-luvulla. Miehen nähdään olevan historian yksi merkittävimmistä näytelmäkirjailijoista. Kaikkein tunnetuin näytelmä lienee Hamlet. Olet varmasti kuullut lausahduksen ““Ollako vai eikö, siinä pulma”. Kyllä, kyseinen sitaatti on Hamletista.