
Tällä kertaa esittelemme Barokki tyylisuunnan. Sen aikakausi painottuu 1700-luvulle saakka, ja se on lähtöisin Italiasta. Suomessa tätä tyylisuuntaa käytetään jonkin verran sisustuksessa, etenkin hyvin toimeentulevien ihmisten keskuudessa. Barokki ei ole välttämättä paras tapa sisustaa pientä yksiötä suurkaupungin keskustassa.
Ominaista tälle tyylisuunnalle on suuruudenhulluus. Tavoitteena on herättää tunteita katsojassa (ja kuulijassa) draaman avulla. Olipa kyseessä arkkitehtuuri, huonekalut, musiikki tai teatteri, pyrittiin asioita dramatisoimaan entisaikaa enemmän. Usein tyylisuunta mielletään varakkaiden ihmisten tapana osoittaa omaa asemaansa. Nykyään Barokki on hyvä tyylisuunta avariin ja korkeisiin koteihin – kuten kattohuoneistoihin.
Mitä Barokki tarkoittaa?
Barokki on tyylisuuntaus, jonka valtakausi alkoi 1600-luvun tietämillä. Tyypillistä tälle suuntaukselle on mahtipontisuus ja draaman hakeminen. Barokin tavoitteena oli herättää vahvoja tunteita kuvataiteessa, arkkitehtuurissa, musiikissa sekä näytelmissä. Suuruus on oikea sana kuvaamaan tätä tyylisuuntausta.
Kuten moni muukin tyylisuuntaus, myös Barokki on lähtöisin Italiasta. Sieltä se levisi muualle Eurooppaan sekä Pohjois-Amerikkaan. Vapaasti käännettynä Barokki tarkoittaa suomeksi “epäsäännöllistä”, mikä kuvastaa hyvin suuruudenhulluutta sekä mahtipontisuutta.
Barokin syntyminen
Barokin syntymisen tukipilarina oli katolilainen kirkko. Tuohon aikaan haluttiin, että taiteessa kerrottaisiin suoraan uskonnollista tarinaa. Barokki vetosi myös aatelistoon, koska tämä mahtipontinen tyylisuunta herätti vierailijoissa välittömästi mielenkiintoa. Tyylisuuntaa voitiin pitää jopa “voittamisen” ja “leveilyn” merkkinä. Jos nykyään jollakin on valtava kivitalo sekä katumaasturi, ajaa se hieman samanlaista mielikuvaa.
Barokki erilaisilla taiteenaloilla
Kuten alussa mainitsimme, ei Barokki ole yksiselitteinen tyylisuuntaus. Se kattaa lähes kaiken taiteeseen liittyvät osa-alueet. Käymme seuraavaksi Barokin merkitystä eri taiteenaloilla, kuten arkkitehtuurissa, musiikissa ja kuvataiteessa.
Arkkitehtuuri ja rakennukset
Arkkitehtuurissa Barokki saavutti lakipisteensä 1600-luvun lopulla Ranskassa, kuningas Ludvig XIV:n aikana – vaikka tyylisuunta oli “keksitty” lähes 100 vuotta aikaisemmin. Tyylille on ominaista mahtipontisuus, koristeellisuus sekä symmetrisyys. Tärkein missio arkkitehtuurissa oli, että katsoja tuntee olevansa pieni. Rakennelmat olivat monumentteja, joissa ei koossa tai mahtipontisuudessa pihistetty.
Kuvanveistot ja maalaukset
Maalauksissa ja kuvataiteessa painotettiin draamaan sekä dramaattisuuteen. Jos verrataan aikaisempaan tyylisuuntaan (renessanssi), oli maalaukset suorastaan teatraalisia. Tavoite oli herättää katsojassa suuria tunteita dramaattisten asioiden kautta.
Musiikki
Samainen linjaus, eli dramaattisuus pyrittiin viemään myös musiikkiin. Pääpaino Barokin ajan musiikissa oli ooppera. Musiikin arveltiin vaikuttamaan kuuntelijan sieluun, eli sillä oli syvempi merkitys kuin nykyään. Muusikissa säveltäjät eivät kertoneet omaa tarinaansa, vaan tarkoituksena oli juurikin herättää tunteita muissa ihmisissä draaman kautta.
Kirjat ja kirjallisuus
Barokin tyylisuunnan kirjallisuus painottuu 1600 ja 1700-luvulle. Usein tieteilijät mieltävät tämän aikakauden rappiolliseksi, eikä siitä juurikaan puhuta. Tyylisuunta kehittyi vastapainoksi renessanssille, joten kaksi asiaa sotivat toisiaan vastaan.
Teatteri ja näytelmät
Barokin aikaan teatterit alkoivat olemaan porvareiden ja varakkaiden ihmisten harrastus. Se näkyi teattereissa, koska ne olivat suuria. Näyttämöissä oltiin käytetty Barokin tyylillä tehtyjä maalauksia, jotka lisäsivät draamankaarta. Toisin kuin nykyaikaiset elokuvateatterit, tuohon aikaan katsomo oli “U” -muotoinen. Keskellä oli itse näyttämö. Varakkaat katsojat saivat seurata teatteria parvelta, ja muut ihmiset istuivat normaalissa katsomossa penkeillä.
Barokki tyylisuuntana sisustuksessa
Barokki on sisustustyylinä ylellinen. Tyylin pääpaino on arvokkuudessa sekä kodin suuruudessa. Sisustus omaa paljon kultaisia yksityiskohtia sekä kaiverruksia. Runsaasti tekstejä ja pelien kylläisyys ovat tyypillisiä asioita Barokille. Kun ostat Barokkia, on huonekalut valmistettu aina laadukkaasta ja arvokkaasta puulajista.
Laadukkaat huonekalut eivät ole ainoa ominaispiirre tässä tyylisuunnassa. Hienot maalaukset, patsaat sekä veistokset ovat tavallisia näkyjä. Barokkityylinen sisustaminen on omiaan avarissa ja korkeissa asunnoissa. Esimerkiksi Helsingin kattohuoneistoissa nähdään usein Barokkia, koska huonekorkeus on suuri.
Barokin merkittävimmät henkilöt
Lähdetään lopuksi katsomaan muutamaa merkittävää henkilöä. Seuraavat henkilöt ovat vaikuttaneet merkittävästi Barokin syntymiseen. Joukossa on muun muassa arkkitehtejä sekä kuvanveistäjiä ja kuvataiteilijoita.
Tässä muutama merkittävä henkilö Barokin ajalta:
- Gian Lorenzo Bernini: Kyseessä on italialainen kuvanveistäjä, maalari sekä arkkitehti. Mies vaikutti 1600-luvun lopulle saakka. Berniniä pidetään usein Barokin tyylisuunnan perustajana. Kaikki merkittävimmät taideteokset mies teki Roomassa.
- Caravaggio: Italialainen taidemaalari, oikealta koko nimeltään Michelangelo Merisi da Caravaggio. Mies maalasi pääasiassa uskonnollisista aiheista, kuten pyhimyksistä – työt olivat suuria ja ylellisiä. Tyyli oli tehdä varsin tummanpuhuvia taideteoksia.
- Annibale Carracci: Italialainen kaivertaja sekä taidemaalari, joka vaikutti pääasiassa 1500-luvun lopussa. Mies edustaa varhaisbarokkia, ja on yksi merkittävistä taiteilijoista tämän tyylisuunnan syntymisessä.
- Ercole Ferrata: Roomalainen kuvanveistäjä, joka vaikutti aina 1600-luvun loppupuoliskolle saakka. Yksi miehen suurimmista luomuksista oli Lissaboniin tehty suihkulähde, joka kuitenkin tuhoutui ennen vuotta 1800.